[...] ramach procesu leczenia. Nadmierne spożywanie cukrów prostych może doprowadzić do tzw. dysbiozy. Dysbioza to stan, w którym liczba komórek chorobotwórczych wzrasta, a maleje ilość mikroorganizmów, które są dla nas pożyteczne. Objawy dysbiozy mogą być różne np. zmęczenie, stany lękowe, problemy jelitowe itp. Jak przetworzona żywność może Ci [...]
Wzdęcia są jednym z elementów procesu, w jaki Twoje ciało pozbywa się nadmiaru gazów jelitowych. Drugi sposób to odbijanie. Gazy jelitowe pochodzą: po pierwsze z powietrza połykanego podczas spożywania posiłków lub mówienia, a po drugie, z fermentacji resztek pokarmowych zachodzącej w jelitach pod wpływem bakterii. Co warto zapamiętać i jak tę [...]
Osoby trenujące na siłowni zazwyczaj wyjątkowo dbają o dietę oraz suplementację. Doskonale zdają sobie sprawę, że aby osiągnąć cele, trzeba postawić na dyscyplinę i być w tym konsekwentnym. Za najbardziej prozdrowotny suplement uznaje się tłuszcz rybny, będący źródłem kwasów tłuszczowych omega-3. Wspiera zdrowie psychiczne Stres towarzyszy nam [...]
[...] okresie rozwoju człowieka odpowiada on m.in. za wzrost i rozwój szeregu tkanek. Jego największa sekrecja następuje w okresie dzieciństwa, a wraz z wiekiem zmniejsza się jego ilość, co jest zjawiskiem naturalnym. Nie spożywaj przed snem posiłków bogatych w węglowodany Obecna moda sugeruje, aby wykorzystywać węglowodany przed snem. Argumenty [...]
Czy rzeczywiście makroskładniki, ich skrupulatne wyliczanie i przestrzeganie to klucz do sukcesu, zdrowia i dobrego samopoczucia? Dobry wygląd i dobre samopoczucie nie są tym samym i nie muszą iść w parze. Różnica między nimi to coś więcej niż liczba makroskładników. Fast-foody, ciasteczka i ciasta nie są najlepszym źródłem minerałów, witamin, [...]
Czy Twoim postanowieniem noworocznym w 2019 roku było zacząć regularnie chodzić na siłownię i w końcu osiągnąć sylwetkę marzeń? Pełen optymizmu i zapału rozpocząłeś treningi w styczniu? Jednak tak samo jak szybko zacząłeś, tak samo szybko zakończyłeś swoją przygodę z siłownią? Jeśli tak – ten artykuł jest dla Ciebie. Dowiesz się z niego, dlaczego [...]
[...] mięśnie nie rosną podczas wysiłku, a ich wzrost następuje podczas odpoczynku. Jednak rzadko kiedy zauważyć można tendencję do tego, że ktoś z pytających osób chce zwiększyć ilość dni odpoczynku kosztem dni treningowych. Zazwyczaj tendencja dotyczy tego, aby trenować jak najczęściej i jak najciężej, co zaczyna przeczyć wszelkim prawom logiki i [...]
Czy zauważyłeś, że niektóre warzywa i owoce uwzględniane są w grupie żywności o doskonałych właściwościach i wartościach odżywczych, tzw. superfoods, a inne z kolei pozostają jakby w cieniu? Według wielu dietetyków ma to większy związek z panującą modą, aniżeli obiektywnymi danymi żywieniowymi. Wystarczy spojrzeć choćby na wzrost popularności [...]
[...] kcal, zjadając kilka czekoladowych cukierków. Kiedy zaczynasz notować, widzisz, ile podjadasz, a ile zjadasz posiłków stałych, jakiej są jakości, czy zawierają odpowiednią ilość białka, czy zjadasz wartościowe produkty, czy opierasz swoje żywienie na tych przetworzonych? Widząc swoje nawyki spisane na kartce, łatwiej będzie Ci wychwycić swoje [...]
[...] Jak dawkować, jaką formę wybrać i z czym łączyć? W przypadku zastosowania kreatyny podczas okresu odchudzania, dawka rzędu 5g na dobę w zupełności wystarczy. Jest to ilość, która pozwoli na to, aby procesy związane z działaniem biologicznym kreatyny w pełni były wykorzystywane. Wybór formy kreatyny tak naprawdę nie ma znaczenia. Wiele [...]
Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Kreatyna stanowi czołowy suplement diety sportowców, którym zależy na poprawie wyników siłowych, sylwetkowych, czy stricte powiązanych z wytrzymałością i wydajnością mięśniową. Można bez większych skrupułów stwierdzić, że nie ma na rynku równie silnej substancji, która jest szeroko dopuszczona do obrotu, wywołującej tak spektakularne efekty, jak [...]
Są osoby, które budzą się rano z pierwszą myślą - jeść! Są jednak również także osoby, które (najczęściej) zwlekając się z łóżka, ze zwieszoną głową stwierdzają - znów muszę zmuszać się do śniadania…? Z tyłu głowy takich osób pojawia się bardzo często pytanie... Śniadanie a trening Jeszcze inaczej będzie sprawa miała się w przypadku porannych [...]
[...] mi do głowy sytuacja, choć bardzo rzadko spotyka się z nią w środowisku osób związanych z aktywnością ruchową, w której dotychczasowa dieta zapewniała bardzo niską ilość białka. Jak wspomniałem wyżej, na diecie ketogenicznej białko stanowi dość duży procent spożywanych kalorii, pamiętajmy, że wykluczamy (prawie) zupełnie węglowodany. A [...]
Wszechobecny konsumpcjonizm, duża ilość produktów dostępnych na półkach sklepowych oraz różnorodność sprawia, że kupujemy bardzo dużo. Często marnujemy jedzenie, gdyż nie zdążymy go zjeść, skończył się termin ważności lub po prostu źle ocenimy nasze możliwości i zapasy. Co robić, aby oszczędnie gospodarować żywnością, odżywiając się przy tym [...]
[...] kontrolowanie poziomu cukru we krwi, wspieranie zdrowia jelit. Problem wzdęć pojawia się, ponieważ nagle, poprzez zwiększenie ilości produktów roślinnych, zwiększamy także ilość błonnika, i to znacząco. Ponadto niektóre z tych produktów mogą mocniej oddziaływać na nasz żołądek niż inne. Są to m.in. brokuły, kapusta, brukselka, kalafior, czyli [...]
Jednym z kluczowych elementów zdrowej diety jest ograniczenie spożycia cukru, który – choć pyszny – może mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Cukry proste, które powinny dostarczać do 10% energii z diety, wszechobecnie występują naturalnie w owocach, produktach zbożowych, oraz nabiale, jednak producenci żywności chętnie [...]
Zazwyczaj kulturyści, jak i osoby trenujące przykładają znaczną uwagę do tego, co jedzą. Liczą ilość kalorii, białek, tłuszczy i węglowodanów. Jednak częstym błędem jest zaniedbywanie picia odpowiedniej ilości wody. Ile pić płynów? Za wartość optymalną uważa się około 3L wody na dobę. Nie wliczamy tutaj napoi działających diuretycznie jak: kawa, [...]
Wiele lat temu do Polski dotarła moda na przyglądanie się odmiennemu sposobowi odżywiania, jakim niewątpliwie jest, przerywany post (IF). Sądzę, że mam również w tym swój udział, pisząc pierwsze artykuły na ten temat już w roku 2011. IF a stany zapalne Niektóre badania stosujące diety naśladujące post, wykazują zmniejszenie stanów zapalnych i [...]
[...] produkty z pełnego przemiału powinny stanowić jeden z ważniejszych elementów diety, jednak musimy mieć na uwadze, że przy diecie np. na poziomie 4000 kcal jedząc bardzo dużą ilość węglowodanów złożonych bogatych w błonnik, może dojść do problemów trawiennych. Dlatego mimo zalewających nas informacji o dobroczynnym działaniu produktów [...]